» Kan man som beboer i VIBO udleje sin bolig via AIRBNB?

Det er blevet populært at udleje sin bolig til turister via airbnb. Airbnb er med egne ord: ”En betroet social markedsplads, hvor folk kan udleje, opdage og booke unikke overnatningsmuligheder rundt omkring i verdenen – online eller fra en smartphone. Uanset om det er en lejlighed for en enkelt nat, et slot i en uge eller en villa i en måned, så giver airbnb unikke rejseoplevelser i alle prislag i mere en 33.000 byer og i 192 lande”.

Når så det er sagt, så er der ingen tvivl om, at det kan være fristende at tjene ekstra penge på at udleje sin bolig til turister via airbnb eller andre udlejningstjenester. Og tjenester som airbnb gør det nemt at udleje sin bolig til turister på dagsbasis, ugebasis eller månedsbasis, så folk kan bo i private boliger fremfor på hotel, og dermed spare penge. 

Men pas på, det er ulovligt at udleje via airbnb eller andre udlejningstjenester, når man bor i en almen bolig. I henhold til almenlejeloven ”kan en lejer ikke uden udlejerens samtykke overlade brugen af det lejede eller nogen del deraf til andre end medlemmer af sin husstand”.

Men ikke nok med, at det er ikke lovligt at udleje via airbnb eller andre udlejningstjenester i henhold til almenlejeloven. Det er heller ikke lovligt i henhold til boligreguleringsloven, hvis man udlejer sin bolig til ferieformål eller anden midlertidig benyttelse. Man må nemlig ikke bruge sin bolig til andet end helårsbeboelse uden at have kommunalbestyrelsens samtykke. 

Boligerne skal således bruges til beboelse og ikke til hotelvirksomhed. Men man må selvfølgelig godt fremleje sin bolig, såfremt man skal flytte midlertidigt eller lignede. Men det kræver altid, at man, før man foretager fremleje, får en tilladelse til dette af VIBO.

Hvad kan der så ske, såfremt man ulovligt udlejer via airbnb eller andre udlejningstjenester. Da der er tale om ulovlig fremleje, vil man kunne miste sit lejemål, såfremt det bliver opdaget, at der sker udlejning gennem airbnb eller andre udlejningstjenester.